MEHMET REHA MİDİLLİ


 

(Reha Amca)

 Reha Amca’nın ailesi, 1913 yılında Midilli Adası’ndan Anadolu’ya göç ederek, köklerinin bulunduğu “Midilli” soyadını almıştır. Babası Cemil Midilli, 1896 yılında Midilli Adası’nda doğmuştur. Reha Amca’nın ailesi 1913 yılında Ayvalık sahiline gelmiş oradan İzmir’e geçmiş ve 1915 yılında Foça Bağarası Köyü’ne yerleşmişlerdir. Reha Amca’nın doğum tarihi 1927’dir. Beş kardeşten biridir.

Reha Amca, 5 Mayıs 1927 tarihinde Foça’da doğmuştur. İlköğrenimini Foça’da ortaöğrenimini ise Buca’da tamamlamıştır. Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra iş ve ticaret hayatına babası Cemil Midilli’nin yanında başlamıştır. Reha Amca çiftçilik, hayvancılık, zeytinyağı üretimi, nakliyecilik, inşaat ve gayrimenkul alım-satım işleri yapmıştır. 1950 yılında Süheda Necla Midilli ile evlenmiştir.

Reha Amca, 1973-1980 yılları arasında iki dönem Foça Belediye Başkanlığı yapmıştır. Reha Amca bu görevleri süresince Foça’ya çok sayıda eser kazandırmış her açıdan gelişmesi için ilçeye değer katmıştır. Reha Amca gerçekleştirdiği önemli çalışmalar sonucunda “Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görülmüştür. Ayrıca yaptığı hizmetler nedeni ile 7., 8. ve 9. Cumhurbaşkanları tarafından “Takdirname” ve “Şükran Ödülleri” ile onurlandırılmıştır.

Reha Amca’nın Foçaya hizmetleri arasında; Reha Amca’nın Foçaya hizmetleri arasında; Bağarası Cemil Midilli İlköğretim Okulu (1971), Cemil Midilli Lisesi (1974), Foça Bedia Midilli İlköğretim Okulu (1984), Yenifoça Reha Midilli İlköğretim Okulu (1987), Reha-Necla Midilli İlköğretim Okulu (1995), Reha-Necla Midilli Devlet Hastanesi (2002), Reha Midilli İlköğretim Okulu (2002), Reha-Necla Midilli Sağlık Ocağı (2005), Reha Midilli Kültür Merkezi (2006), Reha Midilli Anadolu Lisesi (2006), Foça Reha Midilli 11 Eylül Kapalı Spor Salonu (2006), Foça Belediyesi Reha Midilli Sosyal Tesisleri (2009), Foça Reha Midilli Neclaana Yaşlılarevi (2010) sayılabilir. Reha Amca diğer taraftan sayısız öğrenciye burs olanağı sağlamıştır. Ulusal ve uluslararası gezilere katılmaları için destek vermiştir.

Eğitim ve turizm alanında gönüllü olarak hizmet veren Reha Amca’nın Foça’ya kazandırdığı en önemli eserlerden biri bizim okulumuz olan ve 2008 yılında tamamlayarak 2009 eğitim-öğretim döneminde hizmete girmesini sağladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’dur. Bu eser Reha Amca’nın gerçekleştirmeyi en çok istediği eserlerden biri olmuştur. Yüksekokulumuz 2014 yılında elde ettiği o güne kadar elde ettiği başarılar dikkate alınarak fakülte olmak üzere başvuru yapmıştır. Başvurusu sonrası Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi olarak geleceğe daha büyük güven ve güçlü adımlarla ilerlemeye başlamıştır.

Reha Amca güzel ülkemizin her noktasını ve güney Amerika ile Avustralya dışında neredeyse tüm dünyayı gezerek deneyimlerini zenginleştirmiştir. Hem gönül hem de bilgi insanı olan Reha Amca Yüksekokulumuzun tamamlanmasından sonra desteğini sürdürmüştür. Sadece maddi anlamda değil aynı zamanda etkinliklerimizde yer alarak gönülden desteğini hiçbir zaman eksik etmemiştir. Öğrencilerimizle bir araya gelerek onlara gelecekleri için çok değerli olacak sohbetler gerçekleştirmiştir.

Reha Amcamız 2012 yılında yaptığı büyük iyilikleri Foçalılara ve bizlere emanet ederek aramızdan ayrıldı. Ama bu ayrılış bizim için bir kopuşu ifade etmiyor. Reha Amca eserini ve öğrencilerini izliyor.  Biz onun hep aramızda olduğunun bilinciyle hareket ediyor ve eserini hep ileri taşımaya gayret ediyoruz.

Biz onu çok seviyoruz ve çok büyük saygı duyuyoruz.

Fakültemiz var olduğu sürece her bir öğrencimizle ve aynı duygularla Reha Amca’nın eserini ve anısını yaşatmaya söz verdik.

 

Turizm Fakültesi Ailesi

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast